menu

12 MAR

12 MAR

1853

12 marca 1853 roku „Kurjer Warszawski” donosił:

Propinacja jest do wynajęcia, z 3 Karczem złożona, w bliskości Kolei 1szej Stacji Pruszków, od Śgo Jana r.b. Wiadomość powziąść można u Właściciela przy ulicy Długiej Nro 585; oraz w tych dobrach potrzebny jest OGRODNIK od 1go Kwietnia, z chlubnemi świadectwami i ustną rekomendacją.


Propinacja oznaczała wszystkie karczmy i szynki w granicach danego majątku, a bardziej ogólnie wyłączne prawo szlachcica do produkcji i sprzedaży trunków w obrębie swojego majątku, a więc wyłączne prawo do czerpania zeń zysków. Zwykle były to trunki produkowane w należących do majątku gorzelniach i browarach. Ich właściciel zapewniał sobie zbyt nie tylko dzięki wyłączności na sprzedaż, ale często dzięki obowiązkowi zakupu trunków, który pan narzucał chłopom przypisanym do swych dóbr. Właściciel zwykle dzierżawił komuś przywilej prowadzenia karczmy, czyli propinację w węższym sensie. Nie wiemy jednak, którego konkretnie majątku dotyczyło powyższe ogłoszenie.

Skip to content